– 50 år av musikaliskt samspel!
1987 startade musikhandledarna Hasse Lindgren och Ulf Jederlund upp Handelsbolaget Musiklådan tillsammans ute i Skärholmen. Syftet var att utveckla idén att sprida bra musikinstrument tillsammans med kunskap om barns musikaliska utveckling och enkelt spelande.
Musiklådan – en låda full av välljudande, samstämda och hållbara instrument – hade då redan tillverkats i sin första version av Riskutställningar och Rikskonserter sedan 1973 och länge lånats ut gratis och så småningom även sålts till hundratals förskolor och skolor.
Då Rikskonserter bestämde sig för att lägga ner all pedagogisk förskoleverksamhet i mitten av 80-talet erbjöd sig Hasse och Ulf att ta över och driva Musiklådan i egen regi så att idén med Musiklådan kunde leva vidare. Ett avtal slöts med Rikskonserter och det första Hasse och Ulf gjorde var nu att förnya och förbättra lådan och instrumenten och utveckla kompetensutvecklingen till att omfatta både praktik och teori. Instrumenten såldes alltid ihop med handledning och utbildning, detta var kärnan i Musiklådans affärsidé.
På bilden syns innehållet i en ”Komplett Musiklåda” som den såg ut från 1988 då den första ”Nya musiklådan” levererades.
Handelsbolaget Musiklådan ombildades 1995 till aktiebolag. Hasse lämnade vartefter arbetet i bolaget för nytt jobb på Fryshuset medan Ulf utvecklade verksamheten vidare, nu också som privatpraktiserande musikterapeut. Musiklådan AB fortsatte med både egen instrumenttillverkning och återförsäljning av allehanda instrument och utrustning fram till år 2005 då det var dags för nästa stora förändring. Efter flera års sökande hade Ulf och Hasse funnit de rätta personerna att skriva fortsättningen av Musiklådans historia.
Med glädje överlät vi verksamheten till Mia Kemppf och Jörgen Bergerstedt i Mörsil i Jämtland, och deras år 2006 uppstartade företag ”Musiklådan Jämtland” som fortsatte utveckling och försäljning av den uppskattade produkten Musiklådan i drygt tio år till.
Lagom till 50-årsdagen (!) 2023 har Musiklådan gått ner i viloläge. Men det finns uppemot ett tusental Musiklådor kvar runt om i Norden. På förskolor, skolor, kulturskolor, särskolor, dagcenter, äldreboenden, i församlingar och föreningar och på andra ställen. Kvaliteten på instrumenten borgar för att åtminstone trummor och amadindor fungerar lika bra idag som då de tillverkades 1973, 1993, 2003 eller 2013! Så titta efter längst in i förrådet – kanske gömmer sig en bortglömd instrumentskatt där bakom all gammal bråte?
”Musiklådan” som varumärkesnamn och som aktiebolagsnamn finns alltjämt kvar i Ulf Jederlunds och Hasse Lindgrens ägo.